Многобройни изследвания доказват вредата от червеното месо, тъй като честата консумация на червено месо „удря“ сърдечно-съдовата система. Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско обаче откриха, че бялото месо е не по-малко вредно от свинското или говеждото.

Когато планирахме това проучване, очаквахме, че червеното месо ще има по-неблагоприятен ефект върху холестерола в кръвта, отколкото бялото месо, но се оказа, че ефектът и на двата вида месо е еднакъв, когато нивата на наситени мазнини са еквивалентни, разказва водещият автор на изследването, професор по медицина в UCSF Роналд Краус.

113 здрави мъже и жени на възраст между 21 и 65 години участвали в този експеримент. Отначало всички се придържали към основната диета, а през това време учените измервали нивото на холестерола им. След това участниците били разделени в две групи: едните консумирали храни с ниски нива на наситени мазнини, другите с високи нива. Според условията на експеримента, участниците трябвало постепенно да сменят три вида диети: на базата на червено месо, на бяло месо и само на растителна храна. Всеки етап продължил четири седмици с почивки за „прочистване“, когато хората се върнали към стандартното хранене.

Резултатите показали, че намаляване на холестерола в кръвта се получава само при преминаване към растителни храни, а бялото и червеното месо в този смисъл имат един и същ ефект върху организма.

Преди американските си колеги британски онколози от Оксфордския университет открили, че яденето на пилешко и други видове бяло месо също е вредно за здравето.

От 2014 г. до 2016 г. експертите наблюдавали здравословното състояние на 475 хиляди британци на възраст между 37 и 73 години, пише The Times.

В началото на изследването учените записвали данните на участниците относно консумацията на месо. До края на втората година 23 хиляди от тях развили рак. А учените открили връзка между консумацията на пиле и развитието на неходжкинов лимфом.

Неходжкинов лимфом

представлява група злокачествени новообразувания на лимфната система, която е отговорна за борбата с инфекциите. При това заболяване туморите засягат кръвни клетки - лимфоцити.

При хората се увеличават лимфните възли във врата, подмишниците и медиастинума (пространството в гръдния кош, разположено пред гръдната кост). Пациентът може да почувства треска, умора, загуба на апетит, силно изпотяване през нощта.

Яденето на пилешко месо увеличава и вероятността от рак на простатата при мъжете, както и меланом при хора от двата пола, коментират британските учени.

Бялото месо включва, както птиче месо - пилешко, пуешко, гъше и патешко, така и месо на диви птици - диво патешко, фазаново, яребиче, щраусово, от гълъб.