Българинът Николай Славов стана един от 48-те млади учени в САЩ, който тази година получи наградата „Нов иноватор“ (New Innovator) от Американския здравен институт и финансиране в размер на $2,35 млн.

Наградата е връчена на Славов за откритието му, свързано с рибозомите. Рибозомите са молекулярните машинки в клетките, които контролират всички протеини (белтъци), които от своя страна поддържат живота не само при хората, но и при всички живи организми. Славов се сдобива с директно доказателство, че рибозомите на практика контролират процеса на производство на белтъци, при положение, че до момента се смяташе, че те са просто пасивни производители на протеини (нямат никакъв контрол над процеса на производство).

Николай Славов е асистент преподавател във Факултета по биоинженерство в Североизточния американски университет (Northeastern University). Славов е учил Молекулярна биология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което получава бакалвърската си степен по молекулярна биология от Massachusetts Institute of Technology (MIT), a магисърската си степен получава от университета Принстън. Работил е в University College Dublin и Harvard Medical School.

Интервюто с Николай Славов на http://www.economy.bg/ четете тук.