Уролозите често съветват пациентите си да пият повече вода като профилактика от възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Какво е основанието им и има ли научна основа?

С обяснението се заели учени от Университета в Маями, които проследили развитието на заболяването при 140 души в продължение на 1 година. Едни от участниците трябвало да пият допълнително по половин литър вода дневно, а другите - от контролната група, не променили питейния си режим. Всяка от жените била проследявана ежедневно за обема на изпитата течност и нивото на хидратация и уриниране.

Резултатите показали, че средно за анализирания период в групата на водопийците са регистрирани 11 епизода с рецидивиращ цистит, а в контролната група – двойно повече! Нещо повече - средният времеви интервал между пристъпите на цистит в първата група бил около 143 дни, а във втората – само 85.

Лекарите смятат, че употребата на повече течности помага за намаляване на броя на бактериите и понижава способността им да се прикрепят към пикочния мехур. А всичко това може да спаси страдащите от прекомерната употреба на антибиотици в такива случаи.