В големия град те се разхождат спокойно като стопани и дори не се боят да прелитат буквално пред носа на минувачите. Избират си удобни места по балконите и оставят там изпражненията си.

Изпражненията на птиците, особено когато са изсъхнали, са много вредни. Превръщайки се в прах те могат да се разпространяват във въздуха. Защото патогенните микроорганизми в тях не умират, предупреждават експертите.

Наскоро цяло руско село край Санкт Петербург било затворено заради карантина. Гълъбите станали източник на птича туберкулоза, като заразила всички птици в областта. По принцип това е заплаха и за хората.

Стават все повече градовете по света, в които е забранено да се хранят гълъби: Лондон, Виена, Венеция ... През лятото се опитаха да въведат подобна забрана в руския Магадан.

С какво могат да ви заразят?

Гълъбите нанасят вреда не само на архитектурата, но са опасни и за човешкото здраве. Най-често гълъбите са носители на орнитоза и салмонелоза, обяснява орнитологът Мария Маркина. Само от храненето на гълъби на улицата и от близостта им, е възможно да се заразим. Но само ако човек има много отслабен имунитет. Човек със силен имунитет може да се разболее, ако влезе в директен контакт с птицата (примерно да я целуне) или ако яде сурово гълъбово месо, обяснява орнитологът.

Където е роден, там гнезди

Градските гълъби (както традиционните сиви, кафяви, така и бели) са птици от вида „сив гълъб“. В градовете повечето гълъби са сиви и черни, тъй като цветът на птицата мутира в местообитанието, индустриалният меланизъм е възникнал при сивите и черни птици, тоест перата са боядисани в цвят на асфалт и бетон, които доминират в индустриалния пейзаж, казва руският историк и орнитолог Игор Афанасиев.

Продължителността на живота на гълъба е 20–25 години. Средната продължителност на живота му в един град е 3-5 години, но младите гълъби имат висока смъртност, така че 1 от 10 индивида живее до 1 година.

По правило гълъбът живее в района на града, където е роден и не лети по-далеч от няколко пресечки. Всяка година женската мъти по 4–5 яйца. Всяка има по 1-2 пилета, тъй като гълъбите са скалист вид птици, които не са пригодени към гнездене в градски условия. В града гнезденето става предимно в топли тавански помещения.

Епидемични жертви

Често по улиците можете да видите мъртви или умиращи, едва движещи се гълъби. Какво става? Високата смъртност най-често се причинява от епидемии или респираторни инфекции, обяснява орнитологът. Тоест, птиците, лежащи на тротоара, най-вероятно са болни, не бива да ги докосвате или да позволявате на детето ви да се приближи до тях.

В същото време няма сериозна опасност от подобни местни епидемии за популацията на гълъбите. Съществуват всички условия птиците да се размножават през цялата година. Гълъбите са добре адаптирани към условията на живот в града. Те се хранят със семена на растения в парковете, както и с отпадъци, които хората осигуряват в големи количества..

В природата все още съществува механизъм за регулиране броя на птиците, тоест определена територия не може да изхранва голям брой индивиди. Оказва се, че градските епидемии са един вид механизъм за естествен подбор.

С какво да ги нахраниш, ако искаш?

В никакъв случай птиците не трябва да се хранят с хляб. Яденето на хлебни изделия води до стомашно-чревни проблеми - в стомаха им протича процес на ферментация и гниене, което води до смъртта на пернатите. А храненето на голям брой птици едновременно може да доведе до епидемия сред тях. На местата, където на гълъбите не се дава храна, смъртността е много по-ниска.

Ако все пак искате да нахраните гълъбите без да им навредите, най-простият вариант е с перлен ечемик, пшеница, елда, грах, леща, ечемик, семена.

Как да изплашим гълъбите?

Компактдискове. Ако гълъбите са избрали вашия балкон, опитайте да окачите старите компактдискове под тавана. Те ще блестят на слънцето и ще плашат гълъбите.

Шипове срещу кацане на птици може да закупите в магазините за борба с вредителите – те представляват металната конструкция, която трябва да се фиксира на перваза на прозореца.

Репелери. Те са ултразвукови (излъчват скърцане, което е трудно да се чува от хората, но плашещи птици) и биоакустични, които излъчват звуците на хищни птици - ястреби, соколи, орли. Такива, между другото, има в Московското метро.

Подправки. Гълъбите не понасят миризмите на пипер, горчица и канела. Така че може лесно да поръсите перваза на прозореца с подправки.

На летищата и силозите използват истински хищници. Така гълъбите разбират, че на тази територия е опасно. Но щом заплахата бъде премахната, птиците отново се завръщат.