За да се предпазите от остеоартрит, трябва да употребявате повече богати на фибри храни. Това съветват американски учени от Университета Тафтс в Бостън и техни британски колеги от Университета в Манчестър, съобщава Science World Report. Остеоартритът е дегенеративна ставна болест – най-често срещаният вид артрит. От него страдат милиони хора по света, като повечето от тях са жени.

В двете изследвания участвали общо над 6 хиляди души, при които учените оценявали количеството на употребяваните от тях фибри. Учените наблюдавали 9 години 1300 от участниците в първото изследване, докато останалите участници били наблюдавани само 4 години. Участниците в първото изследване употребявали по 19 грама фибри дневно, а тези във второто – по 15 грама.

Анализът показал, че по-голямото количество фибри в храната намалява риска от остеоартрит.

Участниците в първото изследване, консумиращи повече фибри, страдали от остеоартрит с 61% по-рядко от другите. А при тези от второто изследване, които употребявали най-много фибри, рискът от остеоартрит се понижил с 30%.

Известно е, че фибрите помагат за редуциране на теглото, намаляване нивото на холестерола в кръвта и за прочистване на организма. Сред богатите на фибри храни са бобовите, ябълките и крушите, кафявият ориз, краставиците, морковите, пълнозърнестите храни и други.