Продуктите с високо съдържание на определени аминокиселини укрепват сърдечно-съдовата система така, както отказът от цигарите или активното спортуване, сочи изследване на британски учени, публикувано в Journal of Nutrition.

Изследователите от университета в Източна Англия предлагат да включвате в диетата си повече месо, риба, млечни продукти и други източници на белтъчини с уверението, че те могат да са отличен начин за намаляване риска от развитие на хипертония, която е един от най-мощните фактори за развитие на сърдечно-съдовите заболявания.

Учените изследвали влиянието на някои аминокиселини върху сърдечно-съдовата система при почти 2000 жени с нормален индекс на телесната маса. Използвайки регистъра на данни за близнаци, които се използва за изучаване на генетичните и екологични причини на възрастови заболявания, авторите на новото изследване анализирали въздействието на седем аминокиселини – аргинин, цистеин, глутаминова киселина, глицин, хистидин, левцин и тирозин.

Активната употреба на всичките седем аминокиселини довела до смъкване показателите на кръвното налягане и подобрила състоянието на стените на кръвоносните съдове, показало изследването.

За да достигнете терапевтичния ефект на белтъчната диета, учените препоръчват всекидневно да употребявате около 75 грама говеждо или по 100 грама филе от сьомга. За вегетарианците еквивалентът е 500 мл обезмаслено мляко. Богати на белтъчини са също фасулът, лещата и броколито.