Белите петна, които приличат на капчици с размери от 2 до 10 мм, най-често се появяват на гънките на лактите, коленете, гърдите, раменете, гърба, а понякога и по лицето. Това е фокусна лезия на пигментация на кожата или сълзена хипомеланоза.

Такава пигментация е дерматологично заболяване, което е безопасно за здравето, а по-скоро е естетична патология, коментират нашите дерматолози.

Капкообразната хипомеланоза се среща по-често при жените, които са психично по-уязвими и по-чувствителни към проблемите, свързани с външния им вид.

Заболяването се проявява с нарушение на пигментацията на кожата. Смята се за един от най-често срещаните варианти на хипомеланоза. Симптомите са светли петна с размер до 10 милиметра.

Кожните заболявания се развиват постепенно след 30 - 40 години, като най-често се появяват след менопаузата.

Причини за появяват на бели петна

  • чест и дълъг престой на слънце или в солариум;
  • прекалено почистване на кожата;
  • процес на стареене на кожата;
  • наследственост.

Лечение

Ако забележите бели петна по тялото си, не трябва сами да си поставяте диагноза или да слушате съветите на други хора. Само дерматологът е този, който може точно да определи вида на кожните проблеми по време на прегледа.

Необходимо е да се разграничи хипомеланозата с форма на сълза от питириазисния лишей, витилигото, белия лишей и други подобни, при които е понижено нивото на пигмента меланин.

Необходимо е да се предпази кожата със слънцезащитни кремове със фактор 50-70 +.

От козметичните процедури подходящо са микродермабразия, криотерапия и др.

Лекарят-дерматолог може също да предпише ретиноиди и хормонални мехлеми.

Ако има огнища на капкоподобна хипомеланоза, тогава е малко вероятно кожата да се върне в нормално състояние със 100%.

На светла кожа без слънчево изгаряне такива петна са почти невидими. Затова лекарят съветва да се откажете от излагането на слънце за тъмен тен, на който те ще изпъкнат видимо.