Неочаквано откритие на учени от Университета в Западна Австралия показа, че хората със затлъстяване имат мастни натрупвания в белите дробове. Това може да доведе до истински проблеми с дишането, съобщава The Daily Mail. Струва си да се каже, че дихателните усложнения като астма отдавна са свързани със затлъстяването. Но доскоро изследователите не знаеха каква е причината.

Оказало се, че белите дробове се компресират под влияние на прекомерното натоварване отвън. Освен това мастната тъкан вътре в дихателните пътища ограничава потстъпването на кислород за сметка на надебелените им стени и произтичащото вследствие това възпаление. Експертите извършили посмъртно анализ на 52 бели дроба. От тях 15 принадлежали на хора, които не страдат от астма, 21 - на астматици, които са починали не заради проблеми с белите дробове и 16 – на починали от астма.

Под микроскоп били изследвани общо 1373 дихателни пътища. Количеството на намерената мастна тъкан било сравнено с интравиталния индекс на телесната маса на всеки човек (ИТМ). ИТМ на починалите варирал от 15 до 45 (при норма от 18,5 до 24,9). Резултатите показали положителна зависимост между натрупването на мастна тъкан в стените на дихателните пътища и ИТМ на човек. Починалите астматици са имали мастни натрупвания и в артериите.