При децата от бедни семейства пубертетът настъпва по-рано от обикновеното, установили австралийски учени. На по-голям риск са подложени момчетата – съзряват рано полово 4 пъти по-често от останалите деца, докато при момичетата вероятността от преждевременно полово развитие на млечните жлези и окосмяване в областта на гениталиите е двойно по-често.

В анкетата на учените участвали 3700 родители на деца от 8 до 11 години, които отговаряли на въпроси за признаците на полово съзряване при децата им. Учените сравнили доходите на семействата, образователния им ценз и професиите с ранното полово съзряване при децата им, пише The Daily Mail.

Резултатите показали, че при момчетата от семейства с нисък социално-икономически статус пубертетът започва с 4 пъти по-рано от обикновено. При момичетата от бедни семейства рискът за ранно полово съзряване е повишен с 2 пъти.

Учените смятат, че стресът, предизвикан от бедността, влияе на изработването на полови хормони. Бедността може дори да промени ДНК, уточняват те. А това на свой ред е в състояние да провокира ранно полово съзряване, което води до риск от някои видове рак.