Съединение, открито в бананите, но подсилено от учените, се очаква да стане основа за лекарства срещу вируси, включително ХИВ, хепатит С и грип. Става дума за белтъка, наречен бананов лектин (BanLec).

Екип от 26 учени от Германия, Ирландия, Канада, Белгия и Щатите в продължение на няколко години търсили начин да открият как точно BanLec работи срещу вирусите и да създадат негова усъвършенствана версия. BanLec е открит преди пет години, когато учените установили, че той може да задържа проникването в ХИВ клетките. Но белтъкът провокирал странични ефекти и това ограничавало приемането му в автентична форма.

Настоящото изследване показва, че банановият лектин има сериозен потенциал да се превърне в широкоспектърен антивирусен агент, казва един от авторите на изследването – д-р Дейвид Марковиц от университета на Мичиган.

Новата форма на BanLec може да се бори с вирусите без да предизвиква странични ефекти като раздразнение или възпаление. Защото специалистите успели да открият в молекулната структура частица, отговаряща за страничните ефекти и да я отстранят.

Новата версия на белтъка се нарича H84T. Тя дала добри резултати по време на експериментите с образци от клетки и с живи организми.