И зелените, и узрелите банани са пригодни за кулинарно и лекарствено приемане, твърдят експерти, според които този плод е особено ценен в аюрведическата практика.

Според аюрведа зелените банани утоляват жаждата, помагат за заздравяването на рани, изгарянето, лекуват изтощението, хранителните разстройства и дори диабет. Зелените банани се пекат на дървени въглища и според индийските практикуващи смъкват задуха.

Зрелите банани помагат за храносмилането. Те са известен афродизиак, който подобрява сексуалните усещания. Тези банани са отличен източник на витамините А, В6 и С, както и на минералите манган и калий и на разтворими хранителни влакна.

Бананите помагат да повишим концентрацията и умствената дейност. Този плод повдига настроението, успокоява ума и е полезен за смъкване симптомите на предменструалния синдром, депресиите и повишената уморяемост.

Другите преимущества на зрелите банани са в това, че имат слабително действие и неутрализират киселинността в стомаха. Изследвания показали, че употребата им понижава кръвното, риска от инсулт и невродегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер например.