Американски учени отгледаха в хранителна среда микроорганизми, които съставляват човешките микроби и превърнаха резултата в музика, съобщава специалният сайт на проекта Biota Beats. За да го постигнат, учените анализирали разположението, размера и плътността на колониите с помощта на специален алгоритъм, създаден от тях.

Човешките микроби представляват съвкупност от обитаващи в разни части на тялото микроорганизми. По различни изчисления те са минимум десетки трилиони, като стигат и до 100 трилиона. Тези микроби живеят по кожата, в устната кухина, в кръвта, в стомашно-чревния тракт, по лигавицата на гениталиите.

Екипът биолози под ръководството на Дейвид Конг от Масачузетския технологичен университет взел проби от собствената си кожа на краката, пъпа, подмишниците, устната кухина и гениталиите. След това микроорганизмите били пренесени в големи чаши с хранителна среда, разделени на сектори – всеки от тях съответстващ на част от тялото.

Жизнените функции на отглежданите колонии бактерии се записвали на видео, което после превърнали в музика с помощта на специален алгоритъм. Устройството на този алгоритъм обаче, засега се пази в тайна.