Това твърдят американски гастроентеролози от Университета Шефилд, които по пътя на мета-анализ проучили 462 научни изследвания и открили, че в повечето от тях няма връзка между „засищащата“ храна и реалното утоляване на глада.

Само 6% от изследванията показали пряко статистическо отношение между енергийната стойност на употребяваните продукти и степента на апетита. И само в около половината от тези шест процента успели да открият връзка между въпросните два показателя.

Новото изследване, проведено от специалисти в областта на молекулярната гастроентерология от Шефилдския университет показва нагледно, че храната, която се позиционира като засищаща глада, не влияе на количеството употребявани калории по време на хранене. Тези данни подчертават проблемите, свързани с рекламата на продукти, която е насочена към хората, опитващи се да отслабнат, коментират експертите.

Екипът учени смята, че е необходимо допълнително изследване в тази посока, за да определят останалите фактори, регулиращи употребата на храна. Те включват сензорната среда, социалните компоненти, хранителното поведение, както и вродените физически особености на метаболизма.