Това място все още е царство на пингвините и тюлените. Съдбата обаче им е предопределила все повече да поделят Белия континент с човеците.
Засега това са само учени, изследващи неговите природни ресурси: полезни изкопаеми, биологичен свят, климатични особености...
Но все по-често около Ледения континент започват да „кръжат” и туристически лайнери. Човеците слизат от тях, боязливо тръгват по неотъпканите снежни писти, с учудване откриват, че и тук има живот, после правят по някоя и друга снимка и се връщат в своя „плаващ комфорт”.
И никой и не подозира, че след десетилетия само тази ледена пустиня може да се превърне в най-живителното място на Земята.
Само учените-антарктици знаят със сигурност, че Южният материк е най-големият „резервоар”, от които цивилизацията ни след време ще може да наваксва недостига на питейна вода.
С тях на българската антарктическа база този сезон беше и телевизионната репортерка Цветелина Атанасова. Освен прекрасният филм за живота на българските антарктици, тя донесе много снимки, запечатали амосферата на Ледения континент. Това е нейният фоторазказ.

Бяло, щъкащи пингвини, черни петна от  вулканична лава и .. една пулсираща тишина.  Това са първите впечатления на пристигналите по бреговете на  Антарктида – континент, за който  определенията почти винаги са  в превъзходна форма. Антарктида има площ от 13 200 000 km², което го прави петия по големина континент след Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и пред Австралия. Въпреки това той  всъщност няма постоянно население.Шестият континент на Планетата е с най-голяма средна надморска височина,  с най-ниска средна влажност, както и  с най-ниска средна температура.
Антарктида е на-чистото място на света. Във вътрешността на континента температурите стигат до -85° и -90°C през зимата и са с около 30°C по-високи през летните месеци. Целият континент е покрит с лед със средна дебелина 2,5 km.
Тази огромна ледена маса представлява 75% от сладководните запаси на Земята. Ако дори  една малка част от леда се стопи, нивото на световния океан ще достигне катастрофални нива за останалите континенти. Може би затова затоплянето на Белия континент  се приема  като тревожен сигнал  за цялото човечество.
На тази отдалечена близо 14 хиляди километра от Родината земя има и късче българска територия.България е една от 27-те държави, които изследват активно този континент.  Базата  "Св. Климент Охридски" е разположена на полуостров Хърд. Тук през краткото полярно лято, което продължава около 3 месеца, се извършват изследвания в областта на геологията, биологията, глациологията, метеорологията, медицината, топографията и географията . Български е и първият и единствен  православен храм на VІ- я континент „Св.Иван Рилски”.
Макар, че и тук човекът навлиза с бързи крачки, все още господари са черно белите пингвини, тюлените, буревестниците и чайките. Антарктида е нещо различно и непознато, нещо величествено и красиво. Слънчевите лъчи извайват причудливи форми в хилядолетният лед, а той  сменя  цветове си в жълто, розово, лилаво и дори червено. Наистина картините са неверотяни. Един съвсем различен свят от всичко, което човешкото око е свикнало да възприема.
Разположен върху една десета част от планетата, шестият континент е богат със залежи на каменни въглища, слюда, графит, злато, уран, мед, никел, олово, цинк, сребро, титан и т. н. Засега разработката на полезни изкопаеми в Антарктида още е забранена. Засега...