МикроРНК в урината могат да се използват като биомаркер за диагностициране на мозъчни тумори, сочи проучване на японски учени от Университета Нагоя, резултатите от което са представени в списание ACS Applied Materials & Interfaces. Учените подчертават, че редовните изследвания на урината ще помогнат за ранното откриване на проблеми, които могат да повлияят положително на оцеляването на пациента.

Урината може лесно да се събира, без да се натоварва човешкото тяло, казва Ацуши Нацуме, асистент в Университета в Нагоя, автор на изследването. Течната биопсия на базата на урина не е напълно изследвана за пациенти с мозъчни тумори. Това се дължи на липсата на техника, която може ефективно да извлече микро-РНК от урината. Затова решихме да разработим такава технология.

Новото устройство, предложено от японските учени, е оборудвано със 100 милиона нанопроводи от цинков оксид, които могат да бъдат стерилизирани и произведени масово. Подходящо е за истинска медицинска употреба. Устройството може да извлече значително повече разнообразие и количество микроРНК от милилитър урина в сравнение с традиционните методи.

Анализът на микроРНК, събрани с устройството от урината на пациенти с мозъчни тумори и хора без рак, показва, че много микроРНК, получени от мозъчни тумори, съществуват в урината в стабилно състояние.