Учени от Университета Корнел в Ню Йорк са създали нискокалоричен аналог на маслото, състоящ се главно от вода. Това се съобщава в университетския сайт.

Химиците успели да превърнат голямо количество вода с добавяне на растително масло и млечна мазнина в емулсия, близка по консистенция до маслото. Този продукт не съдържа изкуствени стабилизатори и е със 75% по-малко калоричен от маслото. Супена лъжица от „имитацията“ съдържа 2,8 g мазнини и 25,2 kcal, докато подобно количество масло съдържа 11 g мазнини и около 100 kcal.

Създадохме нещо, сравнимо по консистенция и вкус с маслото, казва Алиреза Абаспурад, ръководител на изследователския екип.

Химиците смятат, че са в състояние да променят вкуса и други характеристики на продукта. Можем да добавим мляко или растителни протеини. Тъй като водата натрупва частици, е възможно да променим хранителните свойства на емулсията: да я наситим с витамини или да добавим аромати. Това е напълно нова формула, обяснява Аббаспурад.

Технологията, която учените използвали за получаване на симулации, може да играе важна роля при създаването на нови видове здравословни продукти, търсенето на които значително се увеличава през последните години, смятат те.