Алое вера може да намали кръвната захар при пациенти с преддиабетно състояние и диабет, открили американски учени от медицинския център David Grant USAF, Калифорния след анализ на девет мащабни проучвания по темата.

Диабетът е най-разпространеното ендокринно заболяване, от което страдат около 382 милиона души по света. Тук се включват както  болните с инсулинозависимия диабет тип 1 (10%) , така и болните с инсулинонезависимия диабет тип 2 (90%).

Учените анализирали ефекта от алое вера върху нивото на кръвната захар при хора с преддиабет и с диабет.Те провели и тест за натоварване с глюкоза, за който се счита, че единственият сигурен анализ, потвърждаващ диагнозата „преддиабет“. Експертите сравнявали показателите от кръвната захар, изследвани на гладно, както и 2 часа след нахранване. Изследван бил и гликираният хемоглобин, който е показател, отразяващ нивото на  кръвната захар за три месеца назад.

Резултатите показали, че алое вера намалява нивото на кръвната захар при хора с диабет и преддиабет с 2,5 mmol/l , а на гликирания хемоглобин – с 1,05%.

За ползата от алое вера се допускаше и по-рано, тъй като растението съдържа около 75 активни съставки. Тук се включват витамини, ферменти, минерали, монозахариди, полизахариди, лигнин, сапонини и аминокиселини.

Сега обаче се появи надеждата за създаване на нови ефективни и достъпни фитопрепарати за лечение на диабет. Учените смятат, че са необходими по-нататъшни изследвания, които да покажат по-пълно картината на лечебния ефект от алое вера.