Продължителната употреба на алкохол влияе негативно на централната нервна система. Малки дози алкохол обаче могат да окажат благоприятно въздействие на мозъка. Ако употребявате алкохол в малки дози и не повече от два пъти дневно, може да освободите главния си мозък от натрупаните там токсини и ненужните протеини, твърдят британски учени.

Специалистите изучили работата на мозъчната глимфатична система на животните, която е необходима за въвеждане на продукти за жизнената дейност на мозъчните клетки. И стигнали до извода, че ниски дози алкохол помагат за премахване на опасни протеини от нервната система, в това число и свързаните с болестта на Алцхаймер.

Неотдавна британските учени изследвали въздействието на алкохола и върху хора. Специалистите установили, че червеното вино отпуска и засилва усещането за собствена привлекателност, но може да направи човек уморен и отпаднал. Бялото вино влияе по същия начин, както и червеното, но ефектът е по-слабо изразен, подчертават учените.

Твърдите алкохолни питиета са свързани с агресия и безпокойство. Затова те предават сила и даряват с чувство на увереност в себе си. Докато бирата едновременно и отпуска, и дава увереност в своите сили.