Пиенето на алкохол през зимните празници съвсем не е лоша идея, смятат западни медици, според които спиртните напитки повишават имунитета.

А в студеното време на годината това е просто необходимо, пише News.com.au. Алкохолът обаче ще даде резултат само, ако го употребявате в умерени количества.

Изводът на учените е направен след опити да подобрят реакцията на организма към инфекции и ваксинации. Те използвали група от 6 маймуни, които в продължение на 14 месеца трябвало да пият коктейли с 4% съдържание на алкохол. Контролната група била също от 6 маймуни. Всичките животни били ваксинирани срещу едра шарка.

Подобно на хората, маймуните реагирали различно на алкохола. Но веднага се очертали две подгрупи – активни пиячи, при които нивото на алкохол в кръвта превишавало 0,08, и умерено пиещи. Оказало се, че при силните пиячи реакцията към ваксината била по-слаба, отколкото при тези от контролната група. Докато при умерено пиещите гризачи тази реакция, напротив, се засилвала.

Естествено, ако вече сте болни, алкохолът няма да ви помогне. Той само ще засили степента на обезводняване и ще влоши протичането на вирусната инфекция. Сам по себе си алкохолът не спасява от бактерии и вирусите, заселили се в тялото ви. Изключение е местното обеззаразяване с медицински спирт.