Алкохолът може да предпази от развитието на определени заболявания - по-специално, автоимунни, сочи проучване на германски учени, които отрили, че алкохолът деактивира функцията на клетките, които причиняват въпросните заболявания.

Учени от Университета в Ерланген (FAU) са стигнали до извода, че при умереност алкохолът може да има положителен ефект върху организма, съобщават самите те. Съобщението им за пресата, озаглавено „Ризлинг за имунната система“, информира, че алкохолът е в състояние да предпази от автоимунни заболявания, като потиска прекомерните имунни реакции, водещи до развитие.

Особеността на тези заболявания е, че антителата действат срещу собствените клетки на организма - понякога до пълното унищожаване на тъканите и органите. Германските изследователи открии, че алкохолът има специфичен ефект върху фоликуларните Т-хелпери - имунни клетки в лимфните възли и във възпалителните тъкани, които причиняват автоимунни реакции, характерни за заболяването.

Очевидно фоликуларните Т-помощни клетки са чувствителни към ацетата, продукт на разграждането на алкохола. Ефектът му потиска тяхната функция, което е свързано с развитието на автоимунни разстройства, например множествена склероза и ревматоиден артрит, обясняват учените.

Работата им стана част от голям проект на Германския център за имунотерапия (DZI) към Университетската болница FAU. Той предоставя и доказателства, че алкохолът може да има благоприятен ефект върху функционално ограничената имунна система и дава пример с наблюдението на пациенти. След като са консумирали определено количество алкохол или напълно са се въздържали след чернодробна трансплантация, станало ясно, че в първия случай рискът от отхвърляне на присадения орган е значително по-нисък.

В същото време експертите отбелязват, че въпреки разкритото защитно свойство на алкохола, приемът на алкохол има своите негативни последици. Освен това те подчертават важността на умереността. Според професор Георг Шет, дневният максимум е осма от литър вино или четвърт литър бира.