Най-новата тенденция в борбата с токсините е добре познатият ни активен въглен, който пребори по популярност всички детокс-програми, лансирани досега, съобщава The Sydney Morning Herald, който уточнява, че става въпрос за воден разтвор на въглена. А според привържениците на метода, активният въглен прочиства кожата и подобрява храносмилането.

В някои западни страни активният въглен вече „излезе от аптеките“ и се продава дори в магазините за органични продукти. Нещо повече – привържениците на този метод за детоксикация препоръчват приемането на въглена да става не само вътрешно, но разтворът му да се нанася и на кожата. Те дори обещават това да ви спаси от болки в гърлото и евентуална простуда.

Активният въглен прочиства добре водата, съдържаща маса токсични вещества, хербициди, пестициди и вредни съединения. Въгленът прочиства много добре организма, като извежда шлаките и токсините.

Малко известен обаче е фактът, че тъкмо активният въглен чисти доста добре и порите по кожата ни, което значи, че ни предпазва и от пъпки.

Активният въглен не само помага за изглаждане на кожата, но въздейства на мазната кожа, като я изсушава и стабилизира. Благодарение на него може напълно да се спасите от комедоните – черните точки, които запълват порите, обещават дерматолозите.

Пъпките по лицето си отиват заедно с вредните компоненти, съдържащи се в стомаха и червата и за това помага тъкмо активният въглен. Но трябва да помним, че заедно с всички вредни вещества, от организма се извеждат и полезните – белтъци и въглехидрати, мазнини, микроелементи и витамини, а това вече не е никак добре.

Затова, ако се гласите да прочистите организма си с активен въглен, бъдете внимателни, като най-доброто решение може да вземете при консултация с лекар. Той ще ви даде и необходимите препоръки и дозировки.

Обикновената схема за пиене на активен въглен за прочистване е 10 дни три пъти дневно по две таблетки. Като приемът трябва да става най-малко час и половина преди или час и половина след ядене.

Може да направите и съкратен седемдневен курс, като пиете таблетките стриктно сутрин на гладно, а количеството им трябва да е по една на 10 кг от теглото на човек.