Аеробните натоварвания помагат на хора със сърдечна недостатъчност, установили норвежки учени. Тя е свързана с нарушение на работата за система и контрол на качеството на белтъчините в клетките на сърдечния мускул. Аеробните упражнения помагат за тяхното възстановяване, обясняват учените.

Предишни изследвания показали, че при сърдечна недостатъчност в клетките на сърдечния мускул се натрупват неправилно огънати протеини (белтъчини). Новото изследване показало, че при мишки със сърдечна недостатъчност протеините имат неправилна структура заради увреждане в работата на системата за контрол на качеството.

Тази система се е появила в процеса на еволюцията. Тя преустройва или разрушава неправилно огънатите протеини. Благодарение на това като резултат остават само протеини с правилна структура.

Засега няма лекарства, които могат да повлияят на системата за контрол на качеството на протеините. Затова специалистите се опитали да открият други методи.

Те установили, че аеробните натоварвания нормализират работата на системите за контрол на качеството и били полезни за сърцата на мишки, страдащи от сърдечна недостатъчност.

По приблизителни оценки, от сърдечна недостатъчност страдат над 20 милиона души по цял свят, предава MED daily.