По статически данни в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания от мъжете. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените. В световен мащаб жените страдат по-често и са засегнати по-често от сърдечносъдови инциденти в сравнение с мъжете, включително и на възраст след 55 години. Разликата е близо 10%, като 65% са сърдечните инциденти при жените, докато при мъжете те са 55%.

Ако при силна сърдечна болка в областта на гръдния кош при мъжете най-вероятно се касае за остър коронарен инцидент, то при жените симптоматиката не винаги е толкова отличителна. Много често се неглижират лек задух, умора, необичаен сърдечен дискомфорт или болка в гърдите от моментния стрес, а всъщност може да се отнася за остър коронарен синдром, обяснява кардиологът доц. д-р Красимира Христова, домакин на Дни на ехокардиографията-София 2023.

В такива случаи трябва да се потърси специализирана медицинска помощ, за да се направи кардиограма и задължително ехокардиография. Както и бързи лабораторни тестове, които да открият дали има нарушения в биохимичните показатели и нарушена коронарна циркулация.

Ехокардиографията е най-достъпният метод за неинвазивна оценка на сърдечно-съдовата система не само при жените, но и при мъжете. Всеки пациент в рамките на 20-30 минути може да направи задълбочен преглед, който да покаже какво се случва с неговото сърце, посочва кардиологът.

Проучванията показват, че стресът е фактор номер едно за сърдечносъдови инциденти при жените. Някои рискови фактори като наследствена обремененост не могат да се управляват, но са важни при оценка  на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Но други – могат да бъдат лекувани и контролирани.

Факт е, че около 45% от жените над 20-годишна възраст живеят с поне един рисков фактор за сърдечносъдово заболяване. Около 10 до 20% от жените по време на бременност отключват артериална хипертония, която в комбинация с възрастта, наличието на наднормено тегло, диабет или преддиабет – водят  от развитие на сърдечносъдови инциденти в по-късна възраст.

Настъпването на менопауза не е причина за сърдечносъдови заболявания, но наличието на сърдечносъдови рискови фактори, отключени преди настъпването на менопауза, са основната причина за увеличаване на сърдечносъдови инциденти в този период на жената.

Доста обезпокояващо е, че сърдечносъдовите проблеми при жените стартират не само в началото на менопаузата, но и на по-ранен етап, включително след раждане. Жените, които са имали инциденти на прееклампсия или повишено артериално налягане по време на бременността, са с повишен риск от развитие на сърдечносъдово заболяване през следващите години от живота. В комбинация с наднормено тегло, от което са засегнати голям процент от жените след раждане, тютюнопушене, ниска физическа активност , всичко това увеличава значително риска от сърдечносъдови инциденти.