Не се случва често, но винаги става изведнъж и то, когато най-малко сме го очаквали. Обикновено зъб бива избит при силен удар, сбиване, падане или катастрофа. Никоя възраст не е пощадена - има ли зъби човек, може да изпадне в тази ситуация. Болката е силна, кървенето обилно и шокът за всеки със сигурност е голям. И само от навременната и адекватна реакция на пострадалия зависи дали ще може да спаси избития зъб.
Намерете зъба си, не го отписвайте! Той все още може да бъде върнат на мястото му и дори да ви служи с години. Ако не е разтрошен, шансовете са доста добри. Следващият важен момент е зъбът да бъде правилно транспортиран, докато ви окажат спешна помощ. В никакъв случай не го мийте с вода или не го оставяйте да изсъхне! Най-правилно е зъбът да се принесе във физиологичен разтвор, за да не се наруши йонния баланс на повърхността му. В екстрени ситуации, разбира се, това рядко е възможно и компромисните варианти за съхранение са в прясно мляко или във вашата уста, където зъбът ще е обгърнат със слюнка.
Главната ви цел е да намерите най-близкото място, на което може да ви бъде оказана спешна помощ от зъболекар (общопрактикуващ или хирург). Той ще постави зъба на мястото му и ще го шинира чрез специални телени лигатури. Ако е необходимо, ще се погрижи и за кореновият му канал. Задължително ще се наложат последващи посещения и рентгенови снимки, за да се следи процеса на заздравяване. Понякога се налага и проследяване състоянието на нерва чрез метод на изследване (електроодонтодиагностика) и ако се налага се провежда кореново лечение.
Често тези възстановени зъби могат да променят рязко своя цвят и да потъмнеят, но това е поправимо чрез процедурата вътрешно избелване или обличане на зъба в корона.
Случва се, макар и приети отново в челюстта, тези зъби да претърпят стопяване на корена през годините. Дори и така да е, вие със сигурност сте направили една значителна отсрочка на загубата им. През този период те ще пазят от разместване съседните зъби. Друго предимство е, че на тяхно място след това лесно и точно може да бъде поставен имплант и така да бъдат пощадени съседните, често напълно здрави зъби от изпиляване за мост