Учените са единодушни, че общуването с животни предпазва от много сериозни заболявания. Това направление в медицината се нарича зоотерапия, терапия с домашни любимци или терапия с животни. Може би и вие се нуждаете от тях? Преценете сами.

Канистерапия

Кучетата помагат на лекарите още от времето на Древна Гърция и Древен Рим. Храмовете на Аполон дори държали специални лечебни кучета. Учените са установили, че общуването с тези домашни любимци подобрява психоемоционалното състояние на пациентите, физическата активност и речевите умения. Терапевтичната кинология се използва в комплексната терапия на синдрома на Даун, болестта на Алцхаймер, Паркинсон и палиативни грижи за нелечими заболявания.

Котешка терапия

Удивително свойство на котките е да помагат на хора с психични разстройства. Пухкавите лекари са наети в една от британските клиники, помагайки за намаляване на кръвното налягане при пациентите, облекчаване на главоболието, а също така се използват в рехабилитационни центрове. Котките се лекуват с мъркане, което е близо до честотата на ултразвук, те затоплят телата си (37,5 - 39,5° C), лежащи на болното място на човек, а триенето на космите от котешката коса създава микротокове, които са ефективни при лечение на ставни заболявания.

Хипотерапия

По време на езда всички мускули на тялото ни се активират рефлекторно. Сложните движения на коня, съчетани с топлината на тялото на животното, се предават на ездача, като по този начин се реализира ефектът от затоплящ масаж и се мобилизират дори онези мускули, които са слабо включени в ежедневието. Комуникацията с коне се използва при лечението на детска церебрална парализа, аутизъм, рехабилитация след инсулт или черепно -мозъчна травма, различни видове артрит и артроза, както и множествена склероза.

Делфинова терапия

Взаимодействието с делфините е ефективно при психологическата рехабилитация. Голяма част от изследванията са насочени към лечението на аутизъм при деца. В 90% от случаите се наблюдава подобрение на когнитивните способности, емоционалния фон, двигателните умения и координацията. Звуците, които делфините издават, имат благоприятен ефект върху биоелектричната активност на мозъка, което помага при синдрома на Даун, разстройството на дефицит на вниманието и хиперактивността (ADHD) и нарушенията на паметта.

Ентомотерапия

Не само животните, но и насекомите са допринесли за медицината. Биологично активните вещества, получени от тъкани на различни насекоми, имат антибактериални, противогъбични, антивирусни, антитуморни и имуномодулиращи свойства. Най -често срещаната апитерапия е лечението с пчелна отрова.

Хирудотерапия

Използването на медицински пиявици е добре позната форма на физиотерапия. В допълнение към терапевтичния ефект на кръвопускането, слюнката на тези червени червеи съдържа естествен антикоагулант - хирудин. Антикоагулантите са вещества, които предотвратяват съсирването на кръвта и образуването на кръвни съсиреци. Хирудотерапията се използва в комплексното лечение на сърдечно-съдови, гинекологични и урологични заболявания. Пиявиците са ефективни при тромбофлебит, хемороиди, разширени вени и дори в офталмологията.

Лекарите са установили, че взаимодействието с животни подобрява функцията на автономната нервна система, нормализира кръвното налягане и сърдечната честота. Освен това е доказано, че собствениците на домашни любимци живеят по-дълго.