Средиземноморската и MIND диети намаляват риска от развитие на болестта на Алцхаймер и поддържат мозъка млад, установиха американски учени от Университета Ръш. Резултатите от работата им са публикувани в списание Neurology.

Средиземноморската диета изисква поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, редовна консумация на риба, зърнени храни, но не изключва месото, което освен протеини съдържа важни елементи - витамин В12 и цинк, желязо. Диетата MIND е диета за развитие на мозъка, която съчетава аспекти на две много популярни диети: средиземноморската диета и диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH).

Учените изследвали мозъците на 581 души, дарили телата си на науката. Изследователите разполагали и с информация за диетите на участниците до седем години преди смъртта им (данните се събирали всяка година).

Оказало се, че хората, които следвали средиземноморската и MIND диетата, имали по-малко признаци на болестта на Алцхаймер - бета-амилоидни плаки и тау възли в мозъка.

Мозъците на хората, които са спазвали средиземноморската диета, са с около 18 години по-млади от тези, които не са се придържали към тази диета. Ако говорим за диетата MIND, при нея мозъкът е с 12 години по-млад, коментират учените.