Основните бариери, пред които се изправя всяка пета българска жена, когато трябва да посети профилактичен преглед, са свързани със страх от лекари и срам, а 21% от жените не са запознати или имат много ограничени познания за полово предаваните болести

Глобалната фармацевтична компания Organon насочва вниманието към проблемите на женското здраве, както и липсата на инвестиции в сферата, неглижирането на профилактичните прегледи и некачествено лечение. Тя се бори с пренебрегваните здравни нужди на всички жени по света. Организацията се стреми да опрости живота на жените и момичетата, за да имат по-хубаво и по-здравословно ежедневие.

Повече от половината население се състои от жени, а майките взимат по-голямата част от решенията за медицинското лечение на децата си. И все пак има значителни пропуски в изследванията и разработките, насочени към разширяване на терапевтичните възможности за жените, както и към предоставянето на достатъчно информация относно тяхното здраве. Това показа и проучване, проведено от Pragmatica сред 600 респонденти от женски пол на възраст 18-50 години.

Този месец глобалната фармацевтична компания покани всички жени да участват в тяхната активация „Wall of Sharing“ и да споделят една с друга пред какви здравословни предизвикателства са изправени. Изводите бяха интригуващи, а жените се почувстваха невероятно специални и значими за обществото.

По време на инициативата над 100 жени оставиха своите послания за предизвикателствата, пред които са изправени, когато става въпрос за тяхното здраве. Много от тях споделиха, че множеството ежедневни ангажименти, свързани с дома, семейството или кариерата и липсата на време, са едни от основните пречки, с които се сблъскват. Други предизвикателства са менструалните болки, бушуващите хормони в различните фази на месеца, както и по време на бременност (и променливите емоции, които идват с тях).

Някои дами оставиха бележки на стената, с които споделят, че ендометриозата е най-голямото предизвикателство за тях. Това прозрение е актуално по време на месеца за осведоменост за ендометриозата, за да насочим вниманието към болестта и трудностите за жените, диагностицирани с нея.

Как жените в България се грижат за здравето си?

Почти всички аспекти от живота на жените са засегнати от сериозни дефицити. Според проучването, проведено по поръчка на Organon, една на всеки четири жени има проблеми със забременяването, като неуспешните им опити продължават повече от година. Повечето от тях (85% от жените, опитващи се да забременеят) са се консултирали с лекар, за да се установят потенциалните причини за проблемите. Според статистиката около половината от тези жени все още не са установили причината за безплодието си. Това показва колко малко информация се предоставя на бременните жени от техните лекуващи лекари - ​ все пак те са подробно инструктирани за необходимите изследвания, които трябва да извършат. Въпреки това, гинеколозите са склонни да подценяват въпроси като раждане на бебе след термина и влиянието на алкохола и тютюнопушенето върху бременността.

Основните пречки пред всяка 5-та жена да ходи по-често на профилактични прегледи са свързани със страх от лекари и срам. Около 10% от жените споделят, че не ходят редовно на гинеколог, поради липсата на оплаквания. Това показва, че жените в България не осъзнават достатъчно важността на редовните прегледи на репродуктивното си здраве.

А цели 21% от най-младата част от целевата група (18-24 години) споделят, че не са запознати или имат много ограничени познания за полово предаваните болести. Също така, представителите в тази възрастова група споделят, че не знаят какви годишни прегледи трябва да посещават.