Около 17% от пациентите, за които се смята, че са се възстановили напълно от COVID-19, са тествани положително за вируса при последващ скрининг, сочи проучване, представено в списанието Elsevier.

Пациентите, които не са имали респираторни симптоми, особено болки в гърлото и хрема, са по-склонни да получат положителен тест отново. Това предполага, че постоянството на тези два симптома не трябва да се подценява, но трябва да се има предвид при всички пациенти, за които се смята, че са излекувани от COVID-19.

Проучването включвало 131 пациенти, които отговаряли на критериите на Световната здравна организация за премахване на карантината. Извършен бил нов PCR тест при постъпване в спешното отделение, който показал, че 22 (16,7 процента) отново са положителни. Нито един от хората не е имал температура и всички са съобщавали за подобрения в общото им клинично състояние.

Нашите резултати показват, че значителна част от възстановените пациенти с COVID-19 все още могат да бъдат безсимптомни носители на вируса, ​​коментира д-р Франческо Ланди, ръководител на изследването.