От водата и ябълките до орехите – това са все разнообразни храни, които имат положителен ефект върху кръвната захар и затова са особено подходящи за диабетици.

Орехи. Една шепа орехи на ден може да намали количеството лош LDL холестерол в кръвта. Наситени със здравословни мазнини, които се усвояват дълго, тези ядки стабилизират кръвната захар.

Ябълки. Пектинът (вид диетични фибри), съдържащ се в ябълките, помага на тялото да регулира по-добре нивата на кръвната захар.

Боровинки. Периодичната консумация на шепа боровинки служи като лекарство. Съдържащите се в тях фитохимикали флавоноиди намаляват нивото на възпаление, свързано с развитието на диабет.

Овес. Има много добри причини да започнете деня си с овесени ядки. Едно от тях е повишаване на кръвната захар. След ядене на овес то става бавно и равномерно - идеално за диабетици.

Ревен. Почти без захар и въглехидрати. В резултат на това кръвната захар след ревен остава почти постоянна. Но хората с камъни в бъбреците не биво да го ползват.

Бамя. Зелените й шушулки също добре стабилизират нивата на кръвната захар.

Бобови растения. Грахът, бобът, лещата съдържат много фибри, които не повишават кръвната захар след хранене.

Булгур. Той има подобен на боба ефект.

Ерусалимски артишок. Той съдържа неусвояем фибрите инулин, благодарение на което засища за дълго време и в същото време осигурява стабилно ниво на захар в кръвта. В допълнение, редовната консумация на артишока пази от наддаване на килограми.

Чай и вода. Те са идеалните напитки за диабетици, защото имат малко или никакво влияние върху кръвната захар.