Злоупотребата със социалните мрежи може да доведе до поява на синдрома на дефицит на вниманието с хиперактивност при подрастващите, предупреждават американски учени в статия в JAMA.

Страдащите от синдрома на дефицит на вниманието с хиперактивност изпитват трудности с концентрацията са прекомерно импулсивни. Първите симптоми на разстройство се появяват в детството и в подрастваща възраст. Тъкмо заради това е важно да се контролират причините на проявление на синдрома, за да се предотвратят и контролират.

Връзката между злоупотребата с интернет и развитието на споменатите симптоми провериха учени от Южнокалифорнийския университет под ръководството на Адам Левентал. Цели две години те наблюдавали 2587 ученици на средна възраст 15,5 години, които разпитвали за това колко често ползват социалните мрежи.

Участниците трябвало да споделят колко време дневно прекарват в отговаряне на съобщения, проверявайки мобилната си поща, в покупки онлайн, четейки и гледайки видео или слушайки музика – всичките изброени активности в интернет били 14. Въз основа на анкетите учените определили и наличието и тежестта на проявяващите се симптоми на синдрома. В началото на изследването такива не били открити в нито един от подрастващите.

По време на двете години учениците преминавали анкетирането на всеки 6 месеца. Сред тези, които ползват рядко интернет, симптомите се проявявали в по-малко от пет процента от случаите, а сред другите, които съобщавали за често използване на медията, симптомите се проявявали в 11 до 16 процента.

Независимо от това, че взаимовръзката от използването на социалните мрежи и проявите на синдрома била значима, все още не бива да се говори за причинно-следствена връзка, смятат учените. За да бъде потвърдена, както и изучена подробно, изследването им трябва да продължи.