Статии

Светът нагъна буболечките и ги нарече „протеинова бомба“!

Димитър Величков / 10.07.2015 10:35

 

Американските специалисти отдавна препоръчват да включим в менюто си насекоми, защото диетата от бръмбари, ларви и какавиди има безброй преимущества.

Храната с насекоми може да ви се стори не толкова апетитна, но според професор Джон Коуплънд, диетолог от американския Penn State University и секретар на Института за хранителни технологии, насекомите трябва да се разглеждат като алтернативен източник на полезен за здравето белтък.

Европа също не остана безучастна към диетата с азиатски привкус.

В книжарниците на Холандия тези дни се появи готварска книга "The Insect Cookbook", която насърчава консумацията на насекоми, като сериозен източник на протеини.

Ако искате да осигурите на организма си повече протеин – яжте насекоми, препоръчва популярният холандски професор Марсела Дига от университета във Вагенинген, автор на станалият вече бестселър наръчник за домакини. Книгата съдържа редица необичайни рецепти като тази за шоколадови мъфини с червеи или за ризото с гъби и скакалци.

А доколко наръчникът е само моден хит или част от новата кулинарна мания, говорят фактите. В Холандия вече има ресторант, който включва в менюто си пет вида храни с насекоми, между които са споменатите шоколадови мъфини с червеи и ризото с гъби и със скакалци.   

Ако все още сте консервативно настроени към препоръките на диетолозите, вижте какви според тях са предимствата на тези храни.