Хората с високо кръвно налягане, приемащи лекарства за контрол на кръвното, могат да имат по-ефективна терапия, ако следят внимателно за състоянието на зъбите и устната си кухина, отбелязва Medical Express.

Учените изследвали медицинските данни за 3600 души с хипертония. Оказало се, че хората със здрави венци имали по-ниски показатели на кръвното и по-добре реагирали на лекарствените средства за понижаване на кръвното.

Докато хората с парадонтит с 20% по-рядко достигали здравословните показатели на кръвно налягане. При силно възпаление показателите на систоличното кръвно били средно с 3 милиметра от живачния стълб по-високи. Аналогични показатели могат да бъдат достигнати, ако намалим употребата на сол с 6 грама дневно, което е еквивалентно на лъжичка сол.

За хората, които не приемат никакви лекарства за кръвно, наличието на възпалителни процеси в устната кухина давало разлика в показателите със 7 милиметра. При приема на лекарства тази разлика намалявала до 3 милиметра, но не изчезвала напълно, подчертават специалистите.