Пероралното приложение на микроорганизми Lactobacillus или употребата на кисело мляко, обогатено с млечнокисела култура, не предотвратява вагиналните дрождови инфекции при жени, подложени на антибиотична терапия, твърдят медицински американски специалисти.

Вагиналните дрождени инфекции се причиняват от организъм, наречен Candida albicans.

Предразположените към развитие на вагиналните дрождени инфекции жени по време на приема на антибиотици, които са използвали вагинални супозитории, съдържащи 1 милиард живи бактерии Lactobacillus GG два пъти дневно в продължение на седмица в комбинация с традиционния антибиотичен режим, не съобщават за симптоми на кандидоза.

Други клинични проучвания показват, че някои щамове Lactobacillus помагат за лечението на бактериална вагиноза, когато се прилагат локално като супозитории. Специалистите открили също, че вагиналните капсули с Lactobacillus gasseri и Lactobacillus rhamnosus са най-ефективни в това отношение.

Има и предварителни доказателства, че вагиналната употреба на някои видове Lactobacillus може да допринесе за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища (UTIs). Засега обаче данните от такива изпитвания са противоречиви.