Носителят на годишната награда за принос към българската психиатрия д-р Никола Марков дари паричното измерение на фондация „Млади медици за България. Наградата „Доц. д-р Георги Койчев` 2020“ се връчва от сдружение „Колегиум частна психиатрия“. Високият приз бе връчен на българския психиатър по време на юбилейната конференция „20 години сдружение „Колегиум частна психиатрия“. Болката“, която се проведе на 25 – 26 септември 2020 г. в НДК в София.

Паричното измерение на наградата от 1000 лв. д-р Марков дари за реализиране целите на учредената в края на август фондация „Млади медици за България“ (ФММБ). Организацията има за цел да подкрепя специалисти на възраст до 35 години, учещи и/или работещи вече медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене, да ги мотивира да остават и да се развиват професионално в България.

Д-р Марков е заместник-председател на УС на ФММБ. По време на официалното тържество по случай учредяването на фондацията на 22 септември, на което приветствие изнесе президентът Румен Радев, стана ясно, че 25 бенефициента на фондация „Млади медици за България“ ще получат от октомври финансова подкрепа от 500 лева на месец. Кои са те, как да се кандидатства за паричния стимул или как да дарите средства – вижте в сайта на сдружението www.mm4ng.com.

Като млад лекар получих изключителната подкрепа и възможност да се развивам от д-р Крум Савов и от д-р Николай Джамбазов. Зарекох се, че ще върна жеста към млади колеги и ето дойде времето за това, заяви известният пловдивски психиатър. Давам си сметка, че колкото и да ги подпомагаме, то ще е несравнимо по-малко от това, което те биха получили извън страната. Остава да се опитам да им показвам предимствата, оставайки в България да се развият изпреварващо, като, разбира се, имат достъп до високи технологии и иновативни терапевтични методи. А такива в по-строго регулирана и йерархична система трудно и по-бавно се достигат. Колкото и парадоксално да звучи у нас „лечителското изкуство“ продължава да е възможно, каза д-р Марков.

Д-р Никола Марков е възпитаник на Пловдивския Медицински Университет. Повече от 20 години има самостоятелна практика като специалист психиатър в Пловдив. Той е един от учредителите на сдружение „Колегиум частна психиатрия“.

Д-р Марков е от малкото специалисти у нас, които прилагат транскраниална магнитна стимулация като терапевтичен метод при различни психични разстройства.