Първата у нас комбинирана операция на гръбнак и тазобедрена беше извършена в Университетската болница по ортопедия в Горна баня от интердисциплинарен екип специалисти под ръководството на неврохирурга доц. Константин Узунов.

Пациентът, потърсил помощта им, е на 58 години. Преди операцията е бил напълно обездвижен, в момента се възстановява успешно и вече е на рехабилитация.

В България такъв вид операция се прави за пръв път, в чужбина вече е практика, казва доц. Узунов. При нас това се случи благодарение на добре подготвения екип и внимателната преценка на всички рискове, идващи от състоянието на пациента, обяснява неврохирургът.

Увреждането на гръбнака води до увреждане на ставите. Патологията стига дотам, че пациентът не може да се движи и страдат и двете системи. Обикновено операциите в такива случаи се правят последователно. Но когато пострадалият гръбнак и увреждането на ставата са толкова тежки, че не позволяват раздвижване на пациента (след операция на едно от уврежданията), тогава се мисли за едновременно опериране, разказва доц. Узунов.

Такъв подход решава много проблеми. След една отделна операция не може да се пристъпи към рехабилитация, тъй като втората травма не позволява. А рехабилитацията трябва да започне до 2 дни след операцията. 

Предимствата на комбинираната операция при двете увреждания – на гръбнака и на тазобедрената става, са както за лекуващите, така и за пациента. Спестява се едната анестезия, спестяват се по 10 дни престой в болница след всяка отделна операция, спестяват се и средства за рехабилитация, лечение, медикаменти, анестезия. Докато при две отделни операции пациентът трябва лежи 25 дни, да изживява всяка операция поотделно, натоварвайки организма му с втора анестезия, приемане на медикаменти, спестява се втора рехабилитация.

В Университетската болница по ортопедия в Горна баня това се случва благодарение на добре подготвения екип от специалисти и внимателната преценка на рисковете за пациента.

На снимката: доц. Константин Узунов (снимка интернет)