Хуморът е един от най-важните елементи в общуването, защото поражда смях и добро настроение. Позитивизмът обаче не е единственото предимство на доброто чувство за хумор.

Съвременните психолози предполагат, че чувството за хумор е един от най-важните фактори при сексуалния подбор, съобщава Postnauka.

Общоприето е в обществото, че чувството за хумор е знак за висока интелигентност. Това обаче не е напълно вярно, защото човек може да има висок интелект и изобщо да не притежава занаята на „острата дума“. Всъщност хуморът е по-скоро знак за креативност, защото помага на човек да търси нестандартни решения.

Важното е, че хуморът играе значителна роля в общуването между хората. Рационалният човек няма такива комуникативни умения, а също така не е толкова готов за живот в обществото.

Заслужава да се отбележи, че сега хуморът играе роля на „идентификация“, защото благодарение на него младите хора търсят нови приятели или дори партньори. Често дадена общност има свой специфичен хумор и стил, което автоматично разделя хората на приятелите и други, тоест на „приятели“ и „непознати“.

Хуморът е способността да забелязвате противоречията и умението да ги разрешавате положително, категорични са изследователите.