Лимоните могат да се похвалят с впечатляващ хранителен профил, който съдържа високи нива на витамин С, фолиева киселина, калий и много други. Следователно не трябва да ни изненадва, че лимоните могат да осигурят също толкова впечатляващи ползи за здравето. Кои са те?

Подобряват настроението. Вдишването на естествения аромат на лимони може да ви помогне да повдигнете настроението си и да ви накара да мислите по-ясно. Ако планирате да използвате лимони само за тази цел, може би е по-добре да използвате по-концентрирано етерично масло от лимон.

Контролират теглото. Пиенето на топла лимонова вода сутрин подкрепя усилията за отслабване. Този ефект може да се отдаде на растителните съединения в лимоновата кора, за които е доказано, че потискат наддаването на тегло и натрупването на мазнини.

Намаляват кръвното налягане. Пиенето на лимонов сок може да ви помогне да поддържате стабилно кръвното си налягане дълго време. Изследванията показват, че този ефект е особено забележим при хора, склонни към високо кръвно налягане.

Разтварят камъни в бъбреците. Лимонената киселина е чудесна за разграждане на камъни в бъбреците.

Борят се с инфекциозни микроби. Лимоните имат мощни антимикробни свойства благодарение на витамин С. Пийте редовно лимонов сок, за да предотвратите инфекции, причинени от вредни бактерии, гъбички и вируси.