Белите петна, които приличат на капчици с размери от 2 до 10 мм, най-често се появяват на гънките на лактите, коленете, гърдите, раменете, гърба, а понякога и по лицето. Това е фокусна лезия на пигментация на кожата или сълзена хипомеланоза.

Такава пигментация е дерматологично заболяване, което е безопасно за здравето, а по-скоро е естетична патология, коментират нашите дерматолози.

Капкообразната хипомеланоза се среща по-често при жените, които са психично по-уязвими и по-чувствителни към проблемите, свързани с външния им вид.

Заболяването се проявява с нарушение на пигментацията на кожата. Смята се за един от най-често срещаните варианти на хипомеланоза. Симптомите са светли петна с размер до 10 милиметра.

Кожните заболявания се развиват постепенно след 30 - 40 години, като най-често се появяват след менопаузата.

Причини за появяват на бели петна

Лечение

Ако забележите бели петна по тялото си, не трябва сами да си поставяте диагноза или да слушате съветите на други хора. Само дерматологът е този, който може точно да определи вида на кожните проблеми по време на прегледа.

Необходимо е да се разграничи хипомеланозата с форма на сълза от питириазисния лишей, витилигото, белия лишей и други подобни, при които е понижено нивото на пигмента меланин.

Необходимо е да се предпази кожата със слънцезащитни кремове със фактор 50-70 +.

От козметичните процедури подходящо са микродермабразия, криотерапия и др.

Лекарят-дерматолог може също да предпише ретиноиди и хормонални мехлеми.

Ако има огнища на капкоподобна хипомеланоза, тогава е малко вероятно кожата да се върне в нормално състояние със 100%.

На светла кожа без слънчево изгаряне такива петна са почти невидими. Затова лекарят съветва да се откажете от излагането на слънце за тъмен тен, на който те ще изпъкнат видимо.